Jelenlegi hely

Címlap » Testvériskola - ADA

Beszámoló a Julianus Testvériskolai Program megvalósulásáról

Ada, 2003. május 28-30.

A hódmezővásárhelyi Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakiskola diákjai és nevelőtestülete már 1998-óta rendszeres kapcsolatot tart a vajdasági Adai Műszaki Iskolával. Évente két-három alkalommal szakmai, kulturális és sport rendezvények keretében találkozunk, és adjuk át tapasztalatainkat egymásnak.

2003.második félévében lehetőségünk adódott az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Julianus Testvériskolai Program pályázatán részt venni és az utazási költség teljes körű támogatásával egy csereprogramot szervezni a két iskola diákjainak. Célunk elsődlegesen az volt, hogy a diákok nagyobb létszáma megismerhesse a testvériskola életét, szokásait, lakóhelyének és környezetének nevezetességeit és az ott élő emberek kultúráját, hagyományait.

2003.május 22-25 között az Adai Műszaki Iskola tanulóit és kísérő tanárait láttuk vendégül Hódmezővásárhelyen. A négy napos program keretében megismerhették iskolánkat, városunkat és hagyományainkat. Legnagyobb élmény volt számukra az Ópusztaszeri Emlékpark megtekintése, különös tekintettel a Feszty körkép csodálatos látványára.

Ezt követően 2003.május 28-30 között a hódmezővásárhelyi diákokat és kísérő tanáraikat látta vendégül az Adai Műszaki Iskola.

 

 

 

A viszontlátás izgalmával telve indultunk Adára szerda reggel és érkeztünk meg a Műszaki Iskola elé, ahol nagy szeretettel, uzsonnával és szívhez szóló műsorral fogadtak bennünket. A kiránduló diákjainkat adai, moholi, zentai, becsei diákok családjai látták vendégül a három nap alatt, ahol elmondásaik alapján nagy szeretettel fogadták őket. A kísérő tanárok elhelyezése „finn hangulatot idéző” stílusosan berendezett vadászházban történt, melyet ezúton is köszönünk a vendéglátóinknak.

Az előzetes program alapján az iskola megtekintése és Baranyi Zsuzsanna az iskola igazgatónőjének kedves köszöntő szavait követően az Önkormányzat képviselője fogadta a csoport minden tagját a Városháza nagytermében és rövid ismertetőjében elmondta a város történetét és jellemző gazdasági, kulturális vonásait.

 

 

 

A hangulatos étteremben elköltött ebédet követően betekintést nyerhettünk Ada vallási szokásaiba, a pravoszláv és a római katolikus templom megtekintésével. Nagyon érdekes volt összehasonlítani a két templom eltérő felépítését, díszítését és szokásait. Külön nagy élményt jelentett a csoportnak, hogy az adai keresztén egyházközség történetének megismerése után megszólaltathatták a római katolikus templom orgonáját.

Az adai Szabadidő-központban lehetőségünk nyílt strandolásra, felfrissülésre. Nagyon kedvesen fogadott bennünket a Szabadidő-központ igazgatója és körbevezetett a gyönyörűen gondozott parkon, melynek a növény ritkaságok és a tájékoztató táblákkal ellátott növénygyűjtemény arborétum jelleget kölcsönöz. Az ebédet követően szintén jellegzetes és nagyon ízletesen elkészített vacsora várt bennünket a városközpont egyik illusztris éttermében. Az esti szórakozásról az iskolai diszkó gondoskodott, ahol együtt táncolt és énekelt mind az adai mind a vásárhelyi diákság.

A kirándulás második napja szintén izgalmasnak ígérkezett, Baranyai Zsuzsanna igazgatónő programismertetése alapján. Az együtt elfogyasztott reggelit követően távolabbi területre, Újvidékre és az azt övező hegyek felé vezetett utunk.

 

 

 

A péterváradi vár 16 km hosszú földalatti alagútrendszerében megtett séta nagy élményt jelentett diákoknak, tanároknak egyaránt. A sétaút során megismerkedtünk a vár történetével, majd a felszínre érve a várfalról elénk tárult Újvidék panorámája, és érdekességként megnéztük, hogy valóban felcserélt mutatókkal jár a vár órája. A kirándulás következő állomása Karlóca volt, ahol a város keskeny utcáin sétálva a karlócai békeszerződés helyére a Béke Királynője kápolnába érkeztünk. A kör kápolna kellemes hűvöse és a történeti visszaemlékezés felüdülést jelentett testnek és léleknek egyaránt. A közel 50 fős csoport nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatta a török időkről szóló visszaemlékezést és a békeszerződés történetét.

Ebédünket a közkedvelt Zmajevac kirándulóhelyen, az erdő fáinak hűvöse alatt fogyasztottuk el, majd rövid pihenést követően elindult a csapat, hogy „elfoglalja” Rednek várát. Az erei gyalogtúra eredményeként a várból fantasztikus kilátás nyílt a közeli hegyekre, és a völgyben megbúvó városokra. A vacsorára és a jó hangulatú búcsúestre  Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesületben került sor.

Pénteken a közös körben elfogyasztott reggelit követően másik irányba indultunk és a közeli Zentára látogattunk el. Felkerestük a zentai csata emlékművét a Tisza partján, majd látogatást tettünk a zentai Múzeumban, ahol a történelmi időkbe visszatérve megemlékeztünk Zenta történelmi jelentőségéről, a zentai csatáról és tájékoztatást kaptunk a város jelenlegi fejlődéséről. Nagyon érdekes néptörténeti kiállítás és modern plakátkiállítás volt látható a múzeumban.

A szakmát tanuló diákok nagy örömére látogatást tehettünk a kanizsai Kerámiagyárban, ahol kis csoportokban vezettek végig bennünket, és betekintést nyertünk a gyártás folyamatába. Az alapanyagoktól egészen a kész burkoló lapokig végig követhettük a gyártás folyamatát, majd a bemutató teremben gyönyörködtünk a kész termékek választékában.

 

 

 

A szakmai ismereteket követően kikapcsolódásra, rövid pihenésre nyílt lehetőségünk a palicsi parkban, ahol a hűs fák árnyékából kibontakozva elénk tárult a palicsi tó látképe. Jellegzetes épületeivel strandolási, csónakázási lehetőségeivel visszacsalogató ez szép, hangulatos park a későbbiekben is.

Ebédelni Szabadkára, a Népkör ízlésesen berendezett éttermébe invitálták a csoportot vezetőink, majd a bőséges ebédet követően városnézésre, vásárlásra nyílt lehetőség Szabadkán.

 

 

 

Élményekkel telve visszatérve Adára, már csak egy nehéz dolgunk maradt, búcsút kellett vennünk kedves vendéglátóinktól, diákoktól, tanároktól. Szépen szavalt vers, közösen elénekelt dal tükrözte a két iskola diákjainak barátságát, összetartozását. Habár a határ elválaszt bennünket, de összeköt a közös nyelv, nyelvünk szeretete, tisztelete és a két iskola között létrejött kapcsolat révén szövődő új ismeretségek barátságok.

Reméljük, hogy a sok nehézség és megpróbáltatás után boldog béke évek következnek és lehetővé teszik ezeknek a határon átnyúló testvériskolai kapcsolatoknak az ápolását. Sokat jelentett ez a pár együtt töltött nap mindkét iskola tanulói számára, hiszen lehetőségük nyílt átlépni az országuk határait és megismerkedni más városok nevezettességeivel, szokásaival, az ott élő emberek hagyományaival.

Sok előítélet fogalmazódik meg a mindennapokban az ismeretlennel szemben, ez a cserekapcsolat lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerve az ismeretlent eltűnjenek az előítéletek, és bátrabban éljenek az új lehetőségekkel a diákok.

Bízunk benne, könnyes búcsú során elmondott viszontlátásra, tényleges viszontlátást jelent majd az elkövetkező években és a kialakult barátságok túlélik a távolság és az idő próbáját.

 

Adai Műszaki Iskola